Inne

Pochodzenie herbaty Matcha

Matcha, to doskonale znana na całym świecie japońska herbata, która bierze udział od stek lat w znanej na całym świecie ceremonii herbacianej. Herbata matcha to wyjątkowy rodzaj herbaty, która przygotowywana jest z kilku odmian zielonej herbaty. Typowe dla niej są struktura, barwa oraz formuła. Warto się tym zainteresować i poznać ten wyjątkowy, smaczny i bardzo zdrowy napój.

Skąd wzięła się Matcha?

Matcha przygotowywana jest najczęściej z odmian tencha oraz gyokuro. Krzaki herbaty dojrzewają przez okres 2 lub 3 tygodni osłonięte przed światłem. W ten sposób w liściach gromadzą się duże ilości barwników, aminokwasów oraz przeciwutleniaczy, a listki zyskują charakterystyczny jasnozielony kolor. W ten sposób udaje się także zmodyfikować smak naparu, który staje się w ten sposób słodszy i bardziej aromatyczny. Liście po zrywaniu są poddawane działaniu pary wodnej, suszone i następnie drobno mielone. W ten sposób uzyskuje się miał. Przygotowanie takiego produktu jest bardzo czasochłonne, co przekłada się przede wszystkim na wysoką cenę tego rodzaju herbaty.

Jak może być spożywana Matcha?

Matcha może być spożywana w dowolny sposób. Wszystko zależy wyłącznie od tego, jaki napar chcemy uzyskać i czego konkretnie oczekujemy od herbaty. Istnieją dwa klasyczne sposoby przygotowania matcha – albo z większej lub mniejszej ilości. Przekłada się to na gęstość oraz esencjonalność naparu. Do przygotowania herbaty w klasycznej ceremonii herbacianej służą specjalne naczynia oraz akcesoria – miotełka i łyżeczka bambusowa. W domu wystarczy nam zupełnie plastikowa łyżeczka, kubek oraz spieniacz do mleka.

Sprawdź na: https://moyamatcha.com/